Stalo serviravimas. Kokie yra svarbiausi akcentai?

Laurynas | RenginioPartneris.lt

Kiekviena artėjanti šventė tampa savotiška užduotimi namų šeimininkei. Svarbu pasirūpinti ne tik gardžiais karštais patiekalais, užkandžiais ar smaližių širdis džiuginančiais desertais, bet ir stalo serviravimu. Ne paslaptis – skoningai papuoštas šventinis stalas patrauks atvykusių svečių dėmesį ir sukurs itin jaukią atmosferą.

Rūpinantis šventinio pietų stalo serviravimu svarbu įsitikinti, kad tarpusavyje derėtų spalvos. Lengviausia spalvas derinti prie staltiesės. Šias lengvai galima išsirinkti pagal serviruojamo stalo formą – prekybininkai siūlo staltieses apvaliam stalui ar stačiakampio formos stalui. Išsirinkus tinkamą formą naudinga įsigyti ir keletą skirtingų staltiesių, kurias bus galima panaudoti įvairioms progoms ar sezoninėms šventėms. Pavyzdžiui, puošiant kalėdinį stalą. dominuojančios spalvos kinta kasmet, atsižvelgiant į einamųjų metų madingus spalvų derinius. Šiuo atveju madingos spalvos ir tampa pagrindiniu šventinės tematikos akcentu – jei šiemet derinome sidabrinius bei auksinius atspalvius, tai kitąmet gali prireikti raudonos bei baltos spalvos šventinių atributų. Mados sukasi ratu, tad kiekviena spalva anksčiau ar vėliau ir vėl papuoš šventinį stalą.

Jei ketinate pirkti naują staltiesę, naudinga atsižvelgti ne tik į vyraujančias tendencijas, bet ir į kitus praktiškumą lemiančius aspektus. Stalą dengiant šviesia staltiese svarbu įvertinti tai, kad maisto paliekamos dėmės ant šviesios medžiagos matysis ryškiau nei ant tamsesnės spalvos. Perkant margaspalvę staltiesę dažnai iškyla rizika, jog kiti stalą puošiantys reikmenys – servetėlės, indai, taurės bei įrankiai susilies su visuma ir atrodys neskoningai. Juk grožis ir slypi paprastume.

Kaip išsirinkti serviravimo indus ir įrankius?

Turbūt daugelis namuose turi šventinių indų bei įrankių rinkinį, kurį naudoja išskirtinėmis progomis. Kokybiškai pagamintų bei prašmatniai atrodančių rinkinių kainos gali būti ir kiek didesnės, todėl verta įsigyti universalų, įvairioms šventėms tinkantį variantą. Renkantis iš porceliano pagamintus indus būsite užtikrinti, kad jūsų šventinis stalas visuomet atrodys prašmatniai. Minėtasis variantas – visų laikų klasika, tad ieškantiems naujų sprendimų yra ir keletas kitų variantų. Vienas jų – keramikiniai indai iš molio, kurių šiandien galima pamatyti apsilankius įvairiose kavinėse. Ieškantiems individualių sprendimų ypač tiks rankų darbo moliniai indai – kiekvienas indas yra unikalios formos, o ši jų savybė jūsų šventiniam stalui suteiks žaismingumo bei švelnumo.

Šventiniam įvaizdžiui – medžiaginės servetėlės

Jei siekiate sukurti prašmatnesnį įvaizdį, patariama rinktis ne popierines, o medžiagines servetėles. Itin svarbi medžiaginių servetėlių medžiaga bei dydis. Servetėlė turėtų būti tokio dydžio, kad valgant šios pakaktų uždengti keliams. Servetėlės medžiaga yra svarbi tuo atveju, kai dekoruojant stalą iš servetėlės yra lankstomos skirtingos figūros. Nuo medžiagos standumo priklausys ir servetėlių lankstymas – kuo tvirtesnė servetėlė, tuo geriau pavyks išlankstyti norimą figūrą. Išlankstytas servetėles patartina padėti ant kiekvieno svečio lėkštės ir šiukštu nedaryti vienos iš stalo serviravimo klaidų – į servetėles nevynioti valgymo įrankių. Šiuos patartina padėti ant staltiesės šalia valgymui skirtos lėkštės – šakutes iš kairės pusės, o peilius ir šaukštus iš dešinės.

Velykų stalo serviravimo ypatumai

Besiruošiant Velykoms svarbu atsiminti, kad tai – pavasario šventė. Tai itin aktualu derinant velykinio stalo spalvas. Pastelinės spalvos simbolizuoja pozityvią energiją ir atbundančią gamtą, todėl šių spalvų deriniai puikiai tiks pavasario šventės stalo puošimui. Velykinio stalo puošimas gali tapti itin smagiu ir žaismingu procesu – ant stalo padėti įvairiaspalviai margučiai panaikins bet kokias oficialumo užuomazgas ir leis kūrybiškai pažvelgti į šį šventės ruošimo etapą. Tiesa, tai, kaip padėsite margučius – taip pat ne mažiau svarbu. Prekyboje galima rasti įvairių indų su kiaušinio formos įspaudimais margučiams sudėti, tačiau jie atrodys ne ką prasčiau išdėlioti ir paprastame inde, ant šio paviršiaus paskleidus pluoštelį šieno. Velykinio stalo serviravimas žavi tuo, kad visuomet galima pamerkti puokštę spalvingų tulpių ar žydinčių gluosnių šakelių, dar vadinamų „kačiukais“. Viską atlikus belieka tik išsiaiškinti – kieno margutis šiemet stipriausias?

Susiję straipsniai

Susijusios prekės